top of page

UPPLEV HÄR

Museer och Utflyktsmål

I närheten av Furudal hittar du många museer, kulturella sevärdheter och intressanta utflyktsmål för hela familjen

zorn-150818-002_edited.jpg

Zorn Museum Mora
 

Mitt i centrala Mora, alldeles bredvid kyrkan, ligger Zornmuseet – ett av Sveriges mest omtyckta konstmuseer tillägnat konstnären Anders Zorn (1860-1920). Här finns ett urval av Zorns akvareller, oljemålningar, skulpturer och etsningar samt delar av hans konst- och föremålssamlingar. Museet arrangerar även temporära utställningar. I deras populära barnverkstad har Barn som är 4-12 år möjlighet att pyssla och slöjda under ledning av en lärare.

Norskveteranmuseum
 

Till den lilla orten Furudal i Dalarna kom under åren 1943-1945 2.500 norska flyktingar, förlagda här för att utbildas till Reservpoliser. Till hela Sverige kommer fler än 60.000. Om du är intresserad av historia är Norskveteranmuseum i Furudals Bruk värt ett besök. Som berättas om den omvälvande tid, när flyktingar, förlagda här för att utbildas till Reservpoliser. Museiverksamhet i ett närmare samarbete med Stiftelsen Furudals Bruks kulturhus.

norskveteran museum_edited.jpg
Rättvik_Kulturhuset.png

Rättvik Kulturhus
 

Rättvik Kulturhus är en samlingspunkt med bibliotek, bildarkiv, konsthall och naturmuseum. Här arrangeras aktiviteter för alla åldrar under hela året.

Gruvan in Falun
 

Ett besök i Falungruvan är en unik och spännande upplevelse. Här befinner du dig i hjärtat av Världsarvet Falun, på en plats med tusen år av historia. Du kan boka  en guidad visning av Falu Gruva under jord  genom stora salar, vindlande gångar och djupa schakt. Då finns det speciella barn- och familjevisningar under jord och guidade visningar ovan jord. Passa på att besöka den nya spännande utställningen om gruvans historia i Gruvmuseet. Hör berättelserna om livet och arbetet i gruvan. Vill du fika, finns en mysigt bed and breakfast, butiker, caféer och restauranger. 

Gruva_Falun_edited.jpg
tomteland17-1200x805_edited.jpg

Tomteland
 

Mitt i Dalarnas vackra skogar, nära Grundberg ligger sagoparken Tomteland. Här bland sjöar och vattenfall ligger trollens rike, älvornas skog och Tomtes egen by.  Tomteland bjuder på en magisk fantasivärld och  besökarna kan röra sig fritt bland sagofigurerna och händelserna som utspelar sig runt de olika scenerna i parken i en så kallad levande teater. En upplevelse för barn och vuxna.

Alpakavandring

En unik upplevelse i Furudal sedan hösten 2022.

Kom till Sandnäsgård i Furudal och upplev naturens lugn på en promenad med Kaatje och hennes alpackor Thor, Ubbe och Ivar. Vandringen går genom skogen och fram till sjön. Efteråt erbjuder Kaatje på mysig fika.

Skicka ett e-postmeddelande till alpacka@sandnasgard.se för att boka ett möte.

t

.

IMG_20221007_093809_909.jpg
Norrboda Gammelstan_edited.png

Gammelstan i Norrboda
 

En vacker hembyggsgård med välbevarade 1600-talsgårdar. De äldsta husen antas vara från 1500-talet och ägarlängderna för de två gårdarna kan följas tillbaka till 1600-talet En mängd olika bruksföremål från det gamla bondesamhället syns och det är spännande att föreställa sig hur man förr levde utan el, rinnande vatten och under hårda vinterförhållanden. Du kan ta en rundtur i byn med guide eller ladda ner en app.

Poesistig

Ägarna till Marcusgården i Furudal har i samarbete med musikpoeten Anna Vild skapat en stig längs en bäck vid Ärteråsen.

Stigen består av nio stationer som via QR-koder är kopplade till Anna Vilds konceptuella album. Det inre och yttre livet i en före detta fäbod beskrivs här med musik och poesi. Ett förtrollande samspel av ord, ljud och naturens konstverk ger liv åt en del av Dalarnas historia.

t

.

Om-alvarna.jpg.webp

Marknader i byn

Furudal är en livlig by med stort intresse för natur, sport och kultur. Så det finns årliga evenemang sådana, t. ex  loppis på Oreparken, Ore Höstmarknad, Julmarknad på Oreplatsen, konserter, föreläsninger osv.

Aktiviteter i Nature

Furudal ligger i en fantastisk natur med fina möjligheter till vandring, cykling, paddling, simning, fiske, golf, svampplockning på höst och på vintern skridsko-eller skidåkning.

Vandrarhem_Herbst_2021_81_edited.jpg

Vandrartips
 

Det finns vackra  turer från vandrarhemmet, och ännu finare en bit bort. Vi hjälper till med vandrartips.

Vandra och svampplockning
 

Vill du lära dig mer om svamp erbjuder naturskyddsföreningen i Orsa och Edsbyn lärorika oljevandringar! Du bör inte missa detta tillfälle under hösten. 

Vandrarhem_Herbst_2021_65_edited.jpg
pexels-bianca-gasparoto-1753137_edited.jpg

Cykla
 

Dalhallarunt- Siljansleden det här är välkända cykelvägar där du kan starta direkt från vandrarhemmet in i det vackra landskapet. Självklart kan du även åka på korta cykelturer på oresjön. Vi hjälper även till med uthyrning av mountainbikes 

Paddla
 

Det är fint att paddla i Skattungen, Orsasjön och delar av Ore älv.

Hyra två kanoter direkt  på platsen är möjligt.

Vandrarhem_Herbst_2021_23_edited.jpg
pexels-kindel-media-6572980_edited.jpg

Golf
 

„Vild, vacker & välskött" – Så beskriver golfare golfbanan i Furudals Bruk. 

Simning
 

Du kan till och med bada direkt från campingen.

Oresjön och skattungen inbjuder till bad på många vackra platser.

Ta en titt på kartan eller fråga oss var du kan hitta bra badplatser.

Vandrarhem_Herbst_2021_22_edited.jpg
pexels-ron-lach-10409776_edited.jpg

Fiske
 

Ore Fiskevårdsområde omfattar 70 fina fiskevatten med bland annat gädda, abborre och ädelfisk. Fiskekort löses via iFiske eller i butik. Ore OFVO arbetar för ett hållbart fiske för vår och kommande generationer. Vid Tillhedstjärn finns en ny ramp för funktionshindrade och put and take-fiske. 

Skidåkning och skidskoåning
 

Skidspåren utgår från spårcentralen i Tillhed.
Skidspåren går över öppen fin hedmark och moränåsar. 

pexels-gustav-lundborg-2016572_edited.jpg
Vandrarhem_Herbst_2021_73_edited.jpg

Geopark Siljansringen | Metereoit

När Sverige befann sig i höjd med ekvatorn för 377 miljoner år sedan kom  en meteorit med en hastighet av 100.000 km/timmen och slog ned i den del av Sverige och i smällen bildades det som vi idag kallar för Siljansringen! Detta skedde med en sådan kraft att hela jordklotet förmodligen vibrerade och många livsformer utplånades. I Geoparken hittar du intressanta geologiska besöksmål och redan nu många spännande platser att besöka för att uppleva geologin, biologin och kulturlandskapen i Siljanringen.

årliga evenemang

Furudals omedelbara närhet är känd för flera årliga evenemang

pexels-raša-st-2476345_edited.jpg

Classic Car Week
 

Classic Carweek är Sveriges största bilträff, ett evenemang för hela familjen. Den äger rum varje år den 31:a veckan i Rättvik med ett varierat program för hela familjen. Inte bara intressant för fans av klassiska bilar

Vasaloppet
 

Vasaloppet är ett årligt långlopp på skidor som körs första söndagen i mars. Sträckan är 90 kilometer vasaloppsmässa, marknad, underhållning och mycket mera. Det är en upplevelse även för oss som bara väljer att vara publik och heja på kända och okända hjältar.

Vasaloppets sommarvecka innehåller cykel- och löptävlingar som t. ex ett ultramaraton där deltagarna springer var 14:e kilometer.

pexels-luca-nardone-3651844_edited.jpg
pexels-suvan-chowdhury-144428_edited.jpg

Orsayran

Sveriges äldsta och största gatumusikfestival. Under festivalen finns artister och musiker av olika genrer överallt på Orsas gator och torg. Här finns också många aktiviteter för hela familjen och möjligheter att äta och dricka i en somrig och musikalisk miljö. Allt bygger på en verklig önskan att lust att framföra  musik

Hockeyskolan och Furudals Hockeycenter

Furudals Hockeycenter erbjuder träning och boende i toppklass. Här pågår många spännande tävlingar och fantastiska IFK-träningsläger. Furudals hockeyskola är en av Sveriges mest populära och äldsta hockeyskolor. Hockeyskolans mål är att varje enskild elev ska få en oförglömlig upplevelse med mycket hockey, nya bekantskaper och träffa nya kompisar. Det är inte bara spännande för föräldrar  och att titta på sina egna barn på matcher. Under höstlovet kommer hockeyskolan att  ha öppet för allmänheten under måndag till fredag mellan 11-14.

Furudalshockeycenter_edited.jpg
bottom of page